Uszodánkról

Lengyeltóti sportlétesítménye, a fedett Tanuszoda a város központjában a labdarúgópálya közvetlen szomszédságában kapott helyet. A beruházás PPP konstrukció keretében, Marcali, Nagyatád és Tab városokkal közösen, a Hídépítő Zrt. kivitelezésében 2008-ban valósult meg.

Az új létesítmény egy 16 méteres tanmedencével, szaunával és a hozzá tartozó merülő medencével várja vendégeit.
– Tanmedence mérete: 8,5 x 16 méter – 4 pályás
– Mélysége: 1,00-1,50 m, ill.: 0,7-1,20 m
– Vízhőmérséklet: 26 °C – 30 °C

Az uszoda egész éves üzemelésű.

Parkolás: 30 db személygépkocsi parkoló, köztük 3 db a mozgáskorlátozottak számára. A kerékpárral érkezőket 10 férőhelyes kerékpártároló várja.

Recepció: Az aulában pénztár, büfé, férfi-női wc-mosdó helyiségek kerültek kialakításra. Az úszni nem kívánó kísérők, szülők itt várakozhatnak. Ehhez akadálymentes közlekedési útvonal kapcsolódik. A mozgásukban korlátozottak részére külön öltőző-mosdó is készült. A K-i és Ny-i folyosóról nyílnak a férfi és női öltözőhelyiségek, 38-38 férőhelyet biztosítva, külön zuhanyzó és wc használattal mindkét oldalon.

Medencetér: A 16 méter hosszú 4 pályás úszómedence 1 métertől 1,5 méterig fokozatosan mélyül, a vízszint úszásoktatáskor kisebbre engedhető, az így elért vízszint 70 cm- 1,20 méterig mélyül. A medencetérből nyílik a szauna, amely 4 személyes. Ehhez tartozik 2 db zuhanyzó és egy hideg vizes merülő medence. A vendégek kényelmét a medencetérben elhelyezett 15 db állítható háttámlájú szék biztosítja. Mozgáskorlátozott vendégeinknek a medencehasználathoz erre a célra kialakított vízbeemelő szerkezettel segítenek úszómestereink.

Lengyeltótiban az Általános Iskola összes osztálya és a nagycsoportos óvodások, valamint a Pogányvölgyi Kistérség iskolái veszik igénybe az uszodát. Ide tartozik Szőlősgyörök, Buzsák, Somogyvár és Somogyvámos is. Az intézményekben, tanuló diákok számára az úszásoktatás biztosítása – a testnevelési órák összevonásával – a Tanuszoda megépülésével lehetővé vált. A tanuszoda kapacitás-kihasználtságában a helyi, ill. a kistérségben lévő iskolákba járó gyerekek szervezett úszásoktatása teszi ki a legjelentősebb részarányt. Lengyeltótiban az úszósport alapjait kezdték el megteremteni azok az iskolás gyerekek, akik szeptembertől hétköznaponként rendszeresen úszóedzéseken vesznek részt, a jövőben pedig Lengyeltóti színeit képviselik az úszó és Triatlon versenyeken. A legkisebbeknek pedig a Csecsemőúszás ad lehetõséget a víz megszerettetésére, amelyet már 3 és fél hónapos kortól el lehet kezdeni. A “nem vizes” sportági szakosztályok (mint pl. labdarúgás, karate, asztalitenisz, néptánc, kerékpár stb.) számára a Tanuszoda jó lehetõséget biztosít az alapozó, vagy a levezetõ edzésidõszakok kiegészítő foglalkozásainak megszervezésére. A Tanuszoda megépülésével új bázisra lelhetnek az egészségük megőrzésért tenni akarók.

2022 januárjától pedig szoláriumozási lehetőséggel bővült az uszoda szolgáltatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.